Les mer om oss

Aalbu Markedshage

I løpet av året 2021 bestemte vi oss for å starte en markedshage i fjellene på Oppdal. Vi bor på et gårdsbruk for to voksne, to barn, katter, høner, haner og en hund (inntil videre). Starten på hele eventyret var å plante seks jordbærplanter, deretter vokste kjøkkenhagen seg større for hvert år. Til slutt endte det hele med å starte en markedshage. 

Vi som driver stedet er Hilde og Jan. Hilde er utdannet sosialantropolog, har jobbet i den Pakistanske Ambassade, og har vært lærer de siste årene. Hun bodde flere år i Oslo, men valgte å forlate bylivet for å være nærmere naturen og ha et roligere liv. Hennes interesse for grønnsaker har vokst hvert år, og med en bratt læringskurve, fant hun ut at Oppdalsklima er som skapt for både korttid og langtidsdyrkede grønnsaker, proppfulle av vitaminer og mineraler. Hilde valgte derfor å forlate læreryrke for å jobbe med markedshage på fulltid. Hun gjennomførte kurs hos Jean Martin Fortier, The Market Gardener Master Class, som har lagt grunnlaget for markedshagen hennes, alt fra etablering, dyrkingsmetoder, håndtering av jord, skadedyr, til høsting, pakking og lagring: https://www.en.jeanmartinfortier.com/.

Jan er fra Nederland, idealisten som søkte kunst, kultur og natur i Norge. Han forlot Nederland etter fullendt studie på Kunstakademiet. I Norge falt han til ro på Svartlamoen i Trondheim. I tillegg til å ta ekstra utdanning som tømrer, gjennomførte han flere kunstprosjekter. Han var en av arkitektene bak Husly, et prosjekt som gikk ut på å bygge hus med minst mulig fotavtrykk basert på gjenbruksmaterialer. Han forlot Trondheim, flyttet til Oppdal, og har hatt diverse kunstprosjekt for barn.

I markedshagen har Hilde og Jan utfyllende roller. Hilde har hovedansvaret for grønnsakene, forkultivering, jordbearbeiding, dyrking, sanking og pakking. Jan har hovedansvaret for etablering, vedlikehold, og byggeprosjekt. 


Velkommen til oss!